Zaopatrzenie szkolnych sklepików

Od 2015 roku działaniem ustawy, zmieniły się w Polsce zasady, na jakich odbywać się może zaopatrzenie sklepików szkolnych.

Czego nie wolno nam już sprzedawać?

Podstawową rolą sklepiku szkolnego jest umożliwienie uczniowi podczas pobytu w szkole zakupu produktów żywnościowych lub napojów w celu zaspokojenia swoich potrzeb żywieniowych. O ile kiedyś o asortymencie decydował właściwie samodzielnie właściciel danego sklepiku, to teraz musi on nie tylko być zgodny z prawem, ale może być też nadzorowany przez dyrektorów szkół i rodziców. Dla samych właścicieli sklepików zmiana jest niezwykle radykalna. Z asortymentu zniknąć muszą wszelkie produkty, które zostały uznane za szkodliwe. Jest to żywność typu fast-food, słone przekąski węglowodanowo- tłuszczowe takie jak chipsy ziemniaczane, chrupki, słone paluszki, popcorn, prażynki, krakersy, a także wszelkie batony, wafle przekładane słodką masą ciastka, pączki czy też kolorowe napoje słodzone oraz energetyzujące. Zabronione są też wody smakowe oraz cukierki, wysokokaloryczne batony, barwiące języki lizaki i inne słodycze z dodatkiem barwników sztucznych.

Zaopatrzenie szkolnych sklepików

Co nam sprzedawać wolno?

Jak widać, z menu szkolnych sklepików znikają produkty, które były przez dzieci i młodzież wybierane najczęściej, ale z punktu widzenia władz oświatowych zamiast energii, dostarczały jedynie puste kalorie bez składników odżywczych. W ich miejsce właściciele powinni wprowadzić kanapki w różnych wersjach, produkty mleczne takie jak sery i serki, desery mleczne, jogurty z dodatkiem musli, a także bułki oraz napoje w małych butelkach. Te ostatnie nie powinny jednak być dodatkowo słodzone. Możemy zatem sprzedawać naturalne wody mineralne i wody źródlane, soki owocowe zawierające tylko naturalnie występujące cukry, soki warzywne zawierające tylko naturalnie występujący sód, soki owocowo-warzywne. Nie wolno nam jednak sprzedawać już napojów zawierających olbrzymią ilość cukrów. Ostatecznie należy się też zaopatrzyć w przekąski. Mogą to być świeże lub suszone owoce, bakalie, musy owocowe, batony i ciasteczka zbożowe zawierające ziarna zbóż, płatki, orzechy czy też migdały.

Więcej informacji znajdziesz na https://ebakalland.pl/edukacja.html

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *